A SIPO.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A SIPO.hu oldal használatával Ön elfogadja a cookie-kat és adatvédelmi szabályzatunkat.
Menü

Elmex gél 25g

Ár:
2.505 Ft
2.019 Ft
19%

A feltüntetett érték már a kedvezménnyel csökkentett ár!

Cikkszám: 128902

 Alkalmazható a fogzománc fluoridtartalmának növelésére, fogszuvasodásra való erős hajlam és fognyaki érzékenység esetén a fogszuvasodás megelőzésére.

Raktárinformáció: Raktáron
Értékelés: Nem értékelt
Gyártó: TEVA Gyógyszergyár zrt.

Leírás és Paraméterek

Az Elmex gél aminfluoridot tartalmaz, a fogzománc fluoridtartalmának növelésére alkalmazható, valamint fogszuvasodásra való erős hajlam és fognyaki érzékenység esetén javasolt a fogszuvasodás megelőzésére, levehető sín, a részleges fogpótlás és a fogszabályozó készülék alatti fogzománc védelmére.
 
1. Milyen típusú gyógyszer az Elmex gél és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Elmex gél aminfluoridot tartalmaz. Alkalmazható a fogzománc fluoridtartalmának növelésére, fogszuvasodásra való erős hajlam és fognyaki érzékenység esetén a fogszuvasodás megelőzésére, kezdődő szuvas elváltozások kezelésére (remineralizáció), valamint levehető sín, a részleges fogpótlás és a fogszabályozó készülék alatti fogzománc védelmére.

2. Tudnivalók az Elmex gél alkalmazása előtt


Ne alkalmazza az Elmex gélt:
- ha allergiás a olaflurra, dektaflurra, nátrium-fluoridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- 6 éves kor alatt, mivel a kisgyermekek nyelési reflexe még erős, és ennek következtében a fogkrémet és a gélt is könnyen lenyelik.
- A lenyelésből származó mérgezések elkerülése érdekében az Elmex gélt nem használhatják olyan betegek, akiknek a nyelési reflexe nem kontrollálható.
- 8 év alatti gyermekeknél kerülendő az Elmex gél használata "miniplaszt" sínben vagy speciálisan kialakított eszköz segítségével.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Elmex gél alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Bár a készítmény vény nélkül kapható, esetleges betegségeiről, allergiájáról, tájékoztassa orvosát, fogorvosát vagy gyógyszerészét.
Csontfluorózisban szenvedő betegek esetén kerülendő a fluorid-koncentrátumok, így az Elmex gél használata.
Egyéb gyógyszerek és az Elmex gél
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy alkalmazott, valamint szedni vagy alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az alumínium (gyomorbántalmak kezelésére használt gyógyszerek, savközömbösítők) bevitele csökkentheti a fluorid hatékonyságát.
Az Elmex gél egyidejű alkalmazása étellel és itallal
Kalcium, magnézium (pl. tej) és alumínium (pl. gyomorbántalmak kezelésére használt gyógyszerek, savközömbösítők) bevitele csökkentheti a fluorid hatékonyságát.
A fluoridkezelés hatásgyengülésének elkerülésére a készítmény alkalmazása után 30 percig kerülendő a táplálék és a folyadékok fogyasztása.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Elmex gél nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléshez szükséges képességeket.

3. Hogyan kell alkalmazni az Elmex gélt?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja otthoni fogápolásra felnőtteknél és 6 éves vagy idősebb gyermekeknél, ha az orvos másképpen nem rendeli, hetente egy alkalommal 2 cm-nyi (0,5 g) Elmex géllel kb. 2 percig, fogkefe segítségével alaposan fogat kell mosni. Használat után ajánlatos a felesleges gélt kiköpni, és a szájat kiöblíteni.
Nem naponta, hanem hetente vagy hosszabb időközönként kell alkalmazni.
 
Nagyobb kockázatnak kitett betegek, pl. sugárterápiával kezelt daganatos betegek és szájszárazságban szenvedő betegek, illetve fogszabályozót vagy fogpótlást viselők esetébenhetente 2-3-szor kb. 0,5 g (2 cm) Elmex gélt kell alkalmazni. Használat után ajánlatos a szájat kiöblíteni.
Túlérzékeny fogaknál történő speciális alkalmazás
 
Az érintett fogak számától függően hetente maximum 0,5 g Elmex gélt kell alkalmazni.
A gélt ujjbeggyel vagy puha fogkefével kell felvinni az érintett területekre, és óvatosan be kell dörzsölni.
Alkalmazás után a szájat nem kell kiöblíteni.
Az Elmex gélt iskolai fogmosási gyakorlatokra és fogorvosi rendelőben is alkalmazhatják fogászati kezelés során.
Alkalmazása gyermekeknél

Gyermekek a fogmosás alatt ne nyeljenek, a végén azonban könnyedén öblítsenek.
6-8 éves gyermekek a készítményt felnőtt felügyelete mellett alkalmazzák.
Ha az előírtnál több Elmex gélt alkalmazott
A betegtájékoztatóban szereplő helyes alkalmazást követően, mindezideig nem figyeltek meg túladagolást.
100 mg fluorid lenyelése után előfordulhatnak olyan tünetek, mint a hányinger, hányás, hasmenés.
Ritka esetekben felléphet fáradtságérzés vagy sápadtság.
Ezek a tünetek elsősorban az alkalmazást követő egy órán belül lépnek fel, és 3-6 óra után elmúlnak.
Súlyos mérgezés gyanúja esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát.
Enyhe mérgezés esetén (kevesebb mint 150 mg fluorid) és súlyos mérgezésben az orvosi segítség megérkezéséig a beteg fogyasszon tejet.
Ha elfelejtette alkalmazni az Ellmex gélt
Amikor eszébe jut, alkalmazza a korábbival azonos módon.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Alkalmanként enyhe szájnyálkahártya-hámlás alakulhat ki. Ilyen esetekben a készítmény használatát fel kell függeszteni.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 
5. Hogyan kell az Elmex gélt tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A dobozon és tubuson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható( után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Elmex gél?
- A készítmény hatóanyagai: 30,32 mg olaflur, 2,87 mg dektaflur (megfelel 2,50 mg fluoridnak), és 22,1 mg nátrium-fluorid (megfelel 10,0 mg fluoridnak) 1 g fogászati gélben.
- Egyéb összetevők: szacharin, alma aroma, banán aroma, menton aroma, borsmenta aroma, fodormentaolaj, hidroxietilcellulóz, propilénglikol, tisztított víz.
Milyen az Elmex gél külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Elmex gél halványsárga színű.
25 g gél fehér PP/HDPE biztonsági kupakkal lezárt LDPE/Al/LDPE tubusban, vagy 215 g gél fehér PP csavaros kupakkal lezárt LDPE/Al/LDPE tubusban. 1 tubus dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Bővebben