A SIPO.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A SIPO.hu oldal használatával Ön elfogadja a cookie-kat és adatvédelmi szabályzatunkat.
Menü

Ibustar 400 mg filmtabletta 10x

Ár:
1.159 Ft
869 Ft
25%

A feltüntetett érték már a kedvezménnyel csökkentett ár!

Cikkszám: 111901

Tablettaszerkezetének köszönhetően gyorsan csillapítja a fejfájást (felezve már 6 éves kortól (v. 20 ttkg-tól). Vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer. Hatóanyag: ibuprofen

Raktárinformáció: Jelenleg nincs készleten
Értékelés: Nem értékelt
Egységár: 86,90 Ft/db
Gyártó: Berlin-Chemie
Kiszerelés: 10db

Leírás és Paraméterek

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Ibustar 400 mg filmtabletta

6 év feletti (20 testtömeg-kilogrammtól) gyermekek és felnőttek részére

ibuprofén

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékotatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát,
 • ha gyermekeknél és serdülőknél 3 nap elteltével a tünetek nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak,
 • ha felnőtteknél a lázas állapot 3 napon túl is fennáll, illetve ha a fájdalmas állapot 4 napon túl is fennáll.

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer az Ibustar 400 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók az Ibustar 400 mg filmtabletta alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni az Ibustar 400 mg filmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell az Ibustar 400 mg filmtablettát tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

7.       Milyen típusú gyógyszer az Ibustar 400 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Ibustar 400 mg filmtabletta fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatású gyógyszer (nem szteroid gyulladásgátló szer, NSAID), amely lázcsillapító (antipiretikus) hatással is rendelkezik.

Az Ibustar 400 mg filmtabletta tüneti kezelésre alkalmazandó

 • enyhe vagy közepesen erős fájdalom és
 • láz esetén.

2.       Tudnivalók az Ibustar 400 mg filmtabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Ibustar 400 mg filmtablettát

 • ha allergiás (túlérzékeny) az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha Önnél korábban hasonló hatású anyagok, így az acetilszalicilsav vagy más nem szteroid gyulladásgátló szerek szedését követően allergiás reakciók léptek fel, így pl.
 • hörgőgörcs (bronhospazmus);
 • asztmás rohamok;
 • az orrnyálkahártya duzzanata;
 • bőrreakciók (pl. a bőr kivörösödése, csalánkiütés vagy egyéb bőrkiütés);
 • tisztázatlan eredetű vérképzési zavarok;
 • fennálló vagy a kórelőzményben szereplő kiújuló gyomor- vagy nyombélfekély (peptikus fekély) vagy vérzés (két vagy több bizonyított, jól elkülöníthető fekélyképződéssel vagy vérzéssel járó epizód);
 • a kórelőzményben szereplő, korábbi NSAID kezelésre kialakuló gyomor- vagy nyombélvérzés vagy bélátfúródás (perforáció);
 • agyvérzés (cerebrovaszkuláris vérzés) vagy egyéb fennálló vérzés;
 • súlyos máj- vagy veseműködési zavarok;
 • súlyos szívelégtelenség esetén;
 • a terhesség harmadik harmadában.

Gyermekek

Az Ibustar 400 mg filmtabletta 6 év alatti vagy 20 testtömeg-kilogramm alatti gyermekeknek nem adható, mivel magas hatóanyagtartalma miatt ez a hatáserősség nem alkalmas.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A mellékhatások minimálisra csökkenthetők a tünetek enyhítéséhez szükséges legkisebb hatásos adag lehető legrövidebb ideig történő alkalmazásával.

A készítmény  alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével ha az alább felsoroltak bármelyike fennáll Önnél.

Gyomor-bélrendszeri kockázatok

Kerülendő az Ibustar 400 mg filmtabletta egyidejű alkalmazása más nem szteroid gyulladásgátló szerekkel, beleértve a COX-2 gátló (ún. szelektív ciklooxigenáz-2-gátló) szereket is.

Időskorúak:

Időskorúaknál gyakrabban jelentkeznek NSAID-okkal kapcsolatos nemkívánatos hatások, különösen gyomor-bélrendszeri vérzés vagy átfúródás (perforáció), amely akár végzetes is lehet. Ezért az időseket gondos orvosi megfigyelés alatt kell tartani.

Gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy átfúródás

Gyomor-bélrendszeri vérzést, fekélyt (ulkuszt) vagy végzetessé váló gyomor-bélrendszeri átfúródást (perforációt) is jelentettek minden nem szteroid gyulladásgátló szerrel a kezelés bármely szakában, figyelmeztető tünetekkel vagy azok nélkül, illetve a kórelőzményben szereplő súlyos gyomor-bélrendszeri eseményekkel vagy anélkül is.

A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy gyomor-bélrendszeri átfúródás kockázata növekszik az NSAID-ok adagjának emelésével olyan betegek esetében, akiknek korábban volt már gyomorfekélyük, különösen, ha az vérzéssel vagy átfúródással volt súlyosbított (lásd a 2. fejezetet: „Ne alkalmazza az Ibustar 400 mg filmtablettát”), valamint időskorúaknál. Ezeknél a betegeknél a legkisebb elérhető dózissal kell kezdeni a kezelést.

Ezeknél a betegeknél a gyomor-bélnyálkahártyát védő, ún. protektív szerekkel történő kombinációs terápia (pl. mizoprosztol vagy protonpumpa gátlók) megfontolandó, valamint azoknál a betegeknél is, akik egyidejűleg alacsony dózisú acetilszalicilsavat, vagy más, a gyomor-bélrendszeri kockázatot feltehetően növelő készítményeket kapnak.

Ha Önnek korábban gyomor-bélrendszeri mellékhatásai voltak, különösen, ha Ön időskorú, minden szokatlan hasi tünetet (különösen a gyomor-bélvérzést) jelentenie kell, főleg a kezelés kezdeti szakaszában.

Óvatosság javasolt azon betegek esetében, akik egyidejűleg olyan gyógyszereket kapnak, melyek növelhetik a fekély vagy a vérzés veszélyét, mint például a szájon át alkalmazott kortikoszteroidok, a véralvadásgátlók, ún. antikoagulánsok (pl. warfarin), az ún. szelektív szerotonin-újrafelvétel gátlók, amelyeket egyebek között depresszió kezelésére alkalmaznak, illetve a vérlemezkék összetapadását, az ún. trombocita-aggregációt gátló szerek, pl. acetilszalicilsav (lásd 2. fejezet: „Egyéb gyógyszerek és az Ibustar 400 mg filmtabletta”).

Ha gyomor-bélvérzés vagy fekélyképződés fordulna elő az Ibustar 400 mg filmtabletta alkalmazása során, a kezelést azonnal le kell állítani.

A nem szteroid gyulladásgátló szereket óvatosan kell adni gyomor-bélrendszeri betegség (fekélyes vastagbélgyulladás, ún. kolitisz ulceróza vagy Crohn-betegség) esetén, mivel a betegek állapota súlyosbodhat (lásd 4. fejezet: „Lehetséges mellékhatások”).

Szív- és érrendszeri hatások

Az Ibustar 400 mg filmtablettához hasonló gyógyszerek használatakor kismértékben fokozódhat a szívroham (miokardiális infarktus) vagy az agyi érkatasztrófa (sztrók) kialakulásának kockázata, különösen nagy dózisok és tartós alkalmazás esetén. Ne lépje túl az ajánlott adagot vagy az alkalmazási időtartamot (a maximális kezelési időtartamra nézve lásd a 3.pontot: „Hogyan kell alkalmazni az Ibustar 400 mg filmtablettát?”).

Orvosi vagy gyógyszerészi tanácsadásra van szüksége a kezelés megkezdése előtt, ha Ön szívbeteg, korábban sztrókja volt, vagy úgy véli, hogy ezek veszélye fennáll (pl. ha Önnek magas a vérnyomása, cukorbeteg vagy magas a koleszterin-szintje, illetve ha Ön dohányzik).

Bőrreakciók

Súlyos, a bőr kivörösödésével és hólyagképződéssel járó bőrreakciókat, melyek közül néhány végzetes is lehet, köztük az egész bőrfelületre kiterjedő, erős bőrpírral és hámlással járó súlyos gyulladást,

ún. exfoliatív dermatitiszt, Stevens-Johnson szindrómát és Lyell szindrómát (toxikus epidermális nekrolízist) jelentettek nagyon ritkán NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatban (lásd 4. fejezet: „Lehetséges mellékhatások”).

A betegek számára ezen reakciók kockázata a kezelés korai szakaszában a legnagyobb: a reakciók az esetek többségében a kezelés első hónapjában jelentkeztek.

Az Ibustar 400 mg filmtabletta szedését bőrkiütés, nyálkahártya károsodás, vagy más túlérzékenységi reakció első megjelenésekor abba kell hagyni, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

További megjegyzések

Kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, mielőtt elkezdi szedni az Ibustar 400 mg filmtablettát.

 • Az Ibustar 400 mg filmtabletta kizárólag a terápiás előny/kockázat gondos orvosi mérlegelésével alkalmazható bizonyos autoimmun betegségekben (szisztémás lupusz eritematózusz vagy kevert kötőszöveti betegség) szenvedő betegeknél, a nem fertőzéses eredetű agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz) kialakulásának fokozott kockázata miatt (lásd 4. fejezet).
 • Különösen gondos orvosi ellenőrzés szükséges az alábbi esetekben:
  • gyomor-bélrendszeri panaszok vagy a kórelőzményben szereplő krónikus gyulladásos bélbetegségek (kolitisz ulceróza, Crohn-betegség);
  • magas vérnyomás vagy szívelégtelenség;
  • károsodott vese- vagy májműködés;
  • nagyobb műtéti beavatkozások után közvetlenül;
  • allergiás kórelőzmény (pl. más gyógyszerekre kialakuló bőrtünetek, asztma, szénanátha, az orrnyálkahártya idült duzzanata vagy a légutak szűkülésével járó krónikus légzési betegség) esetén.

 

 • Súlyos akut túlérzékenységi reakciók (pl. anafilaxiás sokk) előfordulását nagyon ritkán figyelték meg. Az Ibustar 400 mg filmtabletta szedését követően a túlérzékenységi reakció első jeleinek jelentkezésekor a kezelést félbe kell szakítani, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.
 • Az ibuprofén, az Ibustar 400 mg filmtabletta hatóanyaga átmenetileg gátolhatja a vérlemezkék véralvadási funkcióját (trombocita-aggregáció). Szigorú orvosi ellenőrzés szükséges véralvadási zavarokban szenvedő betegek esetében.
 • Ibuprofén tartalmú gyógyszerek egyidejű adása gyengítheti az alacsony adagban alkalmazott acetilszalicilsav véralvadásgátló (vérrögképződést megelőző) hatását. Ilyen esetben ezért csak kifejezett orvosi utasításra szedhető ibuprofén tartalmú gyógyszer.
 • Ha egyidejűleg véralvadásgátló vagy vércukorszint-csökkentő gyógyszereket kell szednie, elővigyázatosságból ajánlatos ellenőrizni a véralvadási jellemzőket illetve a vércukorszintet.
 • Az Ibustar 400 mg filmtabletta tartós szedésekor laboratóriumi vizsgálatokkal a máj- és veseműködést, valamint a vérképet rendszeresen ellenőrizni kell.
 • Tájékoztassa az orvost vagy a fogorvost, ha a sebészeti vagy fogászati beavatkozás előtt Ibustar 400 mg filmtablettát szedett.
 • Bármely típusú fájdalomcsillapító fejfájás kezelésére történő tartós alkalmazása súlyosbíthatja a tüneteket. Ha ez a helyzet fennáll vagy gyanítható, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, és a kezelést félbe kell szakítani. Gyógyszer-túlhasználat okozta fejfájás (angol rövidítése: MOH) diagnózisa feltételezhető azoknál a betegeknél, akiknél gyakori vagy mindennapos fejfájás fordul elő a fejfájás elleni gyógyszerek rendszeres szedése ellenére (vagy éppen emiatt).
 • Általában a megszokásból bevett fájdalomcsillapítók, különösen a gyógyszerkombinációk tartós vesekárosodáshoz, veseelégtelenséghez vezethetnek (fájdalomcsillapítók okozta vesebántalom, ún. analgetikum nefropátia).
 • Bárányhimlő (varicsella) esetén ajánlatos az Ibustar 400 mg filmtabletta használatát kerülni.

Gyermekek és serdülők

Gyeremekek és serdülők kiszáradása esetében fennáll a vesekárosodás veszélye.

 •  

Egyéb gyógyszerek és az Ibustar 400 mg filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Néhány véralvadásgátló gyógyszer (a vér rögösödését gátolják) (pl. az acetilszalicilsav/aszpirin, warfarin, tiklopidin), néhány magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszer (ACE-gátlók, mint pl. a kaptopril, béta-receptor blokkoló gyógyszerek, angiotenzin II antagonisták), sőt egyéb gyógyszerek is hatással lehetnek az ibuprofén kezelésre, vagy az ibuprofén kezelés befolyásolhatja ezek hatását. Ezért minden esetben kérje orvosa tanácsát mielőtt az ibuprofént más gyógyszerrel együtt alkalmazza.

Az alábbi hatóanyagok vagy gyógyszerkészítmények hatását befolyásolhatja az egyidejűleg alkalmazott Ibustar 400 mg filmtabletta.

Fokozódhat a hatás és/vagy a mellékhatások:

Ha ibuprofénnel egyidejűleg az alábbi gyógyszereket szedi, megemelkedhet ezen gyógyszerek koncentrációja a vérben:

 • digoxin (a szívizom-összehúzódások erejét növelő szer, ún. szívglikozid);
 • fenitoin (görcsgátló, epilepszia-ellenes szer);
 • lítium (pszichiátriai kórképek kezelésére szolgáló szer).

Előírás szerinti alkalmazás esetén azonban általában nem szükséges a szérum-lítium, a szérum-digoxin és a szérum-fenitoin szintek ellenőrzése (lásd a 3.pontot: „Hogyan kell alkalmazni az Ibustar 400 mg filmtablettát?”).

 • véralvadásgátló szerek;
 • metotrexát (daganatellenes illetve bizonyos reumatikus betegségek kezelésére szolgáló szer).

Ne szedjen Ibustar 400 mg filmtablettát a metotrexát adása előtt vagy után 24 órával, mivel megemelheti a metotrexát koncentrációját és súlyosbíthatja mellékhatásait.

 • Az acetilszalicilsav és más fájdalomcsillapítók, beleértve a COX-2 gátlókat (nem szteroid gyulladásgátló szerek), továbbá a szelektív szerotonin-újrafelvétel gátlók (depresszió kezelésére szolgáló szerek), kortizon tartalmú készítmények (mellékvesekéreg hormon, ún. glükokortikoid) együttes alkalmazása ibuprofénnel: fokozhatja a gyomor-bélrendszeri fekély és vérzés kockázatát.
 • Ha egyidejűleg probenecid vagy szulfinpirazon tartalmú (köszvényellenes) gyógyszert szed:

Ezek késleltethetik az ibuprofén kiválasztódását, ami a szervezetben az ibuprofén felhalmozódásához vezetve fokozhatja a mellékhatások kialakulását.

A hatás gyengülése következhet be:

 • A vizeletkiválasztást fokozó szerek (vízhajtók, diuretikumok) és magas vérnyomás elleni szerek (antihipertenzívumok) egyidejű adásakor.
 • ACE gátlók (szívelégtelenség vagy magas vérnyomás kezelésére szolgáló szerek: fokozódik a veseműködés zavarának kockázata.
 • Alacsony adagban alkalmazott acetilszalicilsav: Az egyidejűleg alkalmazott ibuprofén gyengítheti az alacsony adagban adott acetilszalicilsavnak a véralvadásgátlást elősegítő vérlemezkékre kifejtett hatását (lásd 2. fejezet: „Figyelmeztetések és óvintézkedések”).

Egyéb lehetséges kölcsönhatások:

 • Zidovudin (AIDS kezelésére szolgáló szer): Zidovudin és ibuprofén együttadása fokozza az ízületekben a vérzés és a zúzódások előfordulását HIV-fertőzött hemofíliás betegeken.
 • Ciklosporin (pl. szervátültetést követően az immunválasz elnyomására, illetve bizonyos reumatikus betegségek kezelésére szolgáló szer): Fennáll a vesekárosodás kockázata.
 • Takrolimusz: Fennáll a vesekárosodás kockázata.
 • Kálium-spóroló vízhajtók (egyes diuretikumok): Együttadásuk emelheti a szérum kálium szintjét.
 • Szulfonilurea típusú vércukorszint-csökkentő szerek: Bár ezidáig nem írtak le kölcsönhatást ibuprofén vagy más NSAID-ok és szulfonilureák között, egyidejű alkalmazáskor elővigyázatosságból ajánlott a vércukorszint ellenőrzése.
 • Véralvadásgátlók (antikoagulánsok): Szórványosan jelentettek ibuprofén és antikoagulánsok közötti kölcsönhatásokat. Egyidejű kezelés esetén ajánlott a véralvadási jellemzők ellenőrzése.

Az Ibustar 400 mg filmtabletta és alkohol

Ha lehetséges, ne fogyasszon alkoholt az Ibustar 400 mg filmtabletta szedése idején, mivel fokozódnak a nemkívánatos hatások, elsősorban a gyomor-bélrendszert, illetve a központi idegrendszert érintő mellékhatások.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Terhesség

Ha az Ibustar 400 mg filmtabletta szedése idején teherbe esne, közölje kezelőorvosával. Orvosi javaslatra is csak a terhesség első 6 hónapjában alkalmazható az ibuprofén.

Az Ibustar 400 mg filmtablettát nem szabad szedni a terhesség utolsó 3 hónapjában, mivel szedése az anyára és gyermekére nézve a szövődmények fokozott kockázatával jár.

Termékenység

Az Ibustar 400 mg filmtabletta a nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a női termékenységet. A kezelés abbahagyása után azonban ez a hatás elmúlik.

Szoptatás

Az aktív hatóanyag, az ibuprofén és bomlástermékei kis mennyiségben kiválasztódnak az anyatejbe. Mivel ezideig nincs tudomásunk arról, hogy a csecsemőre káros hatást fejtene ki, ezért az ibuprofén rövidtávú alkalmazásakor általában nem szükséges a szoptatás megszakítása. Azonban, ha az orvos tartós vagy nagy adagban való alkalmazást ír elő, megfontolandó a csecsemő korai elválasztása.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Ibustar 400 mg filmtabletta nagy adagban alkalmazva központi idegrendszeri tüneteket, így fáradékonyságot és szédülést okozhat, a reakciók megváltozhatnak, ezért egyes esetekben hátrányosan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Alkohollal való együttes alkalmazás esetén a fentiek fokozottan érvényesek. Ilyen esetben Ön nem képes a váratlan és hirtelen eseményekre elég gyorsan reagálni, ezért ne vezessen autót vagy más gépjárművet, és ne kezeljen veszélyes eszközöket vagy gépeket, valamint ne dolgozzon csúszós talajon vagy padlón.

3.       Hogyan kell alkalmazni az Ibustar 400 mg filmtablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Adagolás

A készítmény ajánlott adagja:

Testtömeg-kilogramm

(életkor)

Egyszeri adag

 

Napi maximális adag

(24 óra alatt)

20  –29 kg

(6 - 9 éves gyermekek)

½ filmtabletta

(200 mg ibuprofénnek felel meg)

 

1½ filmtabletta

(600 mg ibuprofénnek felel meg)

 

30–39 kg

(10 - 12 évesek)

½ filmtabletta

(200 mg ibuprofénnek felel meg)

 

2 filmtabletta

(800 mg ibuprofénnek felel meg)

 

≥ 40 kg

(12 év feletti serdülőkorúak és felnőttek)

½ - 1 filmtabletta

(200 mg – 400 mg ibuprofénnek felel meg)

3 filmtabletta

(1200 mg ibuprofénnek felel meg)

Amennyiben Ön a maximális egyszeri adagot vette be, a következő adag bevételéig legalább

6 órát kell várnia.

Időskorú betegeknél illetve a kórelőzményben szereplő gyomor- vagy nyombélfekély esetén:

Ez esetben ajánlott, hogy a kezelést a lehető legalacsonyabb hatásos adaggal kezdjék el (lásd 2. fejezet: „Figyelmeztetések és óvintézkedések”).

Károsodott vese-, vagy májfunkció esetén:

Enyhe-közepes mértékben károsodott vesefunkció vagy májfunkció esetén nem szükséges dóziscsökkentés.

Gyermekek és serdülők

Amennyiben 6 évnél idősebb gyemekeknél és serdülőknél 3 napnál hosszabb ideig tartó kezelés szükséges, vagy a tünetek súlyosbodnak, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Az alkalmazás módja

Szájon át történő alkalmazásra.

A filmtablettát megfelelő mennyiségű folyadékkal, azaz például egy pohár vízzel kell lenyelni, étkezés közben vagy étkezés után.

A tabletta felezésére vonatkozó utasítás:

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Fogja két keze hüvelyk- és mutatóujja közé a tablettát oly módon, hogy a felezővonal alulra essen, majd két hüvelykujjával lefelé irányuló nyomást gyakorolva törje ketté a tablettát a felezővonal mentén.

Az alkalmazás időtartama

A készítmény kizárólag rövidtávú kezelésre ajánlott.

Nem ajánlott az Ibustar 400 mg filmtablett alkalmazása orvosi javaslat nélkül gyemekek és serdülők esetében 3 napnál hosszabb ideig, felnőttek esetében pedig akkor, ha a lázas állapot 3 napon túl is fennáll, illetve a fájdalmas állapot 4 napon túl is folytatódik.

Kérjük, közölje kezelőorvosával, ha az Ön véleménye szerint az Ibustar 400 mg filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge.

Ha az előírtnál több Ibustar 400 mg filmtablettát vett be

Az Ibustar 400 mg filmtablettát az orvos vagy a mellékelt betegtájékoztató utasításai szerint szedje.

Ha úgy érzi, hogy a fájdalomcsillapító hatás nem kielégítő, NE emelje az adagot önszántából, hanem kérdezze meg orvosát.

A túladagolás lehetséges tünetei:

 • központi idegrendszeri zavarok, mint pl. fejfájás, szédülés, ájulás-érzés és eszméletlenség (gyermekeken izomrángással járó görcsök is felléphetnek),
 • gyomor-bélrendszeri zavarok, mint pl. hasi fájdalom, hányinger és hányás, gyomor- vagy bélvérzés,
 • máj- és veseműködési zavarok,
 • a vérnyomás hirtelen csökkenése,
 • légzési zavarok (légzésdepresszió),
 • a bőr és a nyálkahártyák kékes elszíneződése (cianózis).

Nincs a mérgezésnek specifikus ellenanyaga (antidótuma).

Ha feltételezhető, hogy az Ibustar 400 mg filmtablettából túl nagy dózist vett be, haladéktalanul forduljon orvoshoz. A mérgezés súlyosságától függően az orvos meghatározza a

szükséges intézkedéseket

Ha elfelejtette bevenni az Ibustar 400 mg filmtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4.       Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha az itt felsorolt mellékhatásokat észleli, kérje ki orvosa tanácsát, aki rendelkezni fog a további teendőkről.

Az alábbi, összefoglaló jellegű felsorolás valamennyi, az ibuprofén kezeléssel kapcsolatban ismertté vált nemkívánatos hatást tartalmazza, beleértve a reumatikus megbetegedésekben alkalmazott nagy dózisú, tartós kezelést is. A mellékhatások gyakoriságának alapjául, - beleértve a nagyon ritkán jelentett mellékhatásokat is - a rövidtávú, szájon át, legfeljebb napi 1200 mg-os adagban, illetve végbélkúpban, legfeljebb napi 1800 mg-os adagban történő alkalmazás szolgált.

Az alábbi mellékhatások túlnyomórészt dózisfüggőek és nagyfokú egyedi eltéréseket mutatnak.

A leggyakrabban észlelt nemkívánatos hatások gyomor-bélrendszeri jellegűek. Előfordulhat olykor akár végzetes kimenetelű peptikus fekély, bélátfúródás (perforáció) vagy gyomor-bélvérzés, főként időskorú betegeken (lásd 2. fejezet: „Figyelmeztetések és óvintézkedések”).

Az alkalmazást követően hányinger, hányás, hasmenés, puffadás, székrekedés, emésztési zavarok, hasi fájdalom, véres széklet, vérhányás, a szájnyálkahártya fekélyes gyulladása (ulceratív sztomatitisz) előfordulását, valamint vastagbélgyulladás (kolitisz) és Crohn‑betegség fellángolását (lásd 2. fejezet: „Figyelmeztetések és óvintézkedések”) is jelentették.

Ritkábban a gyomornyálkahártya gyulladását (gasztritiszt) is megfigyelték. A fentiek közül különösen a gyomor-bélvérzés kialakulásának kockázata függ az alkalmazott adag nagyságától és a kezelés időtartamától.

Ha a has felső tájékán erős fájdalom, véres hányás lépne fel vagy véres székletet és/vagy a széklet feketére színeződését észlelné, azonnal abba kell hagyni az Ibustar 400 mg filmtabletta szedését, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Ödéma, magas vérnyomás (hipertónia) és szívelégtelenség előfordulásáról is beszámoltak NSAID-ok alkalmazása kapcsán.

Az Ibustar 400 mg filmtablettához hasonló gyógyszerek alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívinfarktus vagy a sztrók kialakulásának kockázata.

Gyakori mellékhatások (10 emberből 1-et érinthet):

 • Gyomor-bélrendszeri panaszok, mint pl. gyomorégés, hasi fájdalom, hányinger, hányás,

puffadás, hasmenés, székrekedés és kisfokú gyomor-bélrendszeri vérvesztés, amely kivételes  

esetekben vérszegénységet (anémiát) okozhat.

Nem-gyakori mellékhatások (100 emberből 1-et érinthet):

 • Túlérzékenységi reakciók bőrkiütésekkel és viszketéssel, valamint asztmás rohamok

kialakulásával (valószínűleg egyidejű vérnyomáseséssel):

Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, és a továbbiakban a betegnek nem szabad Ibustar

400 mg filmtablettát szednie.

 • Esetlegesen vérzéssel és átfúródással (perforációval) járó gyomor-bélrendszeri fekélyek, a

szájnyálkahártya fekélyes gyulladása (ulceratív sztomatitisz), vastagbélgyulladás (kolitisz) és  

Crohn‑betegség fellángolása, a gyomornyálkahártya gyulladása (gasztritisz).

 • Központi idegrendszeri zavarok, mint pl. fejfájás, szédülés, álmatlanság, izgatottság,

ingerlékenység vagy fáradékonyság.

 • Látászavarok.

Ritka mellékhatások (1000 emberből 1-et érinthet):

 • Fülcsengés, fülzúgás (tinnitusz).

Nagyon ritka mellékhatások (10.000 emberből 1-et érinthet):

 • Szapora, szabálytalan szívverés (palpitáció), szívelégtelenség, szívinfarktus („miokardiális
 •  
 • Vérképzési zavarok (vérszegénység, azaz anémia; csökkent fehérvérsejtszám, azaz leukopénia,

csökkent vérlemezke-szám, azaz trombocitopénia, valamennyi vérsejttípusnál kóros sejtszám csökkenés, azaz páncitopénia, a fehérvérsejtek egyik típusának, a granulociták számának súlyos csökkenése, azaz agranulocitózis, melynek első jelei lehetnek: láz, torokfájás, felületes szájnyálkahártya fekélyek, influenzaszerű tünetek, súlyos gyengeség, orrvérzés és bőr-bevérzések. Ilyen esetben a kezelést azonnal abba kell hagyni, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Tilos bármilyen láz- vagy fájdalomcsillapító orvosi rendelvény nélküli használata.

 • Nyelőcsőgyulladás (özofágitisz) és hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz), membránszerű

szűkületek képződése (diafragma-szerű striktúrák) a vékony- és vastagbélben.

 • Fokozott víz-visszatartás a szövetekben (a szövetekben felhalmozódó víz, ödéma), különösen

magas vérnyomás vagy vesefunkció károsodás esetén, nefrózis-szindróma, melyet testszerte  

fokozott víz-visszatartás és a vizelettel jelentős mennyiségű fehérje ürítése jellemez,

gyulladásos vesebetegség (intersticiális nefritisz), amelyhez akut veseelégtelenség társulhat.

 • A veseszövet károsodása (papilláris nekrózis) és emelkedett szérum húgysavszint is előfordul.
 • A vizeletkiválasztás csökkenése, vizenyő (ödéma) képződés, valamint rossz általános közérzet a

veseműködési zavar jele lehet, amely veseelégtelenségig fokozódhat.

    Ha a fenti tünetek fellépnek vagy súlyosbodnak, azonnal hagyja abba az Ibustar 400 mg

filmtabletta szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz.

 • Súlyos bőrreakciók, mint pl. bőrkiütések, bőrvörösség és hólyagképződés (pl. Stevens-Johnson

szindróma, toxikus epidermális nekrolízis/Lyell szindróma), hajhullás (alopécia).

Kivételesen súlyos bőrfertőzések és lágyszöveti szövődmények léphetnek fel bárányhimlő

(varicsella) fertőzés vagy az arcon kialakuló orbánc (eriszipelasz)/övsömör fennállása idején.

 • Nagyon ritkán bizonyos nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (nem szteroid gyulladásgátlók, amelyek közé az Ibustar 400 mg filmtabletta is sorolható) szedése kapcsán fertőzéses eredetű gyulladások fellángolását (pl. nekrotizáló faszciitisz kialakulását) figyelték meg.

Nagyon ritkán tarkókötöttséggel járó nem fertőző agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz)

tünetei, fejfájás, hányinger, hányás, láz vagy eszméletlenség volt megfigyelhető ibuprofént

szedő betegeknél. Fokozott kockázatnak vannak kitéve az autoimmun betegségekben

(szisztémás lupusz eritematózusz, kevert kötőszöveti betegség) szenvedő betegek.

Ha az Ibustar 400 mg filmtabletta szedése alatt fertőzés jelei (pl. kivörösödés, duzzanat,

forróság, fájdalom, láz) mutatkoznának vagy a fennálló fertőzés rosszabbodna, haladéktalanul

orvoshoz kell fordulnia.

 • Magas vérnyomás (artériás hipertónia).

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Bővebben