A SIPO.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A SIPO.hu oldal használatával Ön elfogadja a cookie-kat és adatvédelmi szabályzatunkat.
Menü

„FUSS-ÉRTE-MEGÉRTE” - jótékonysági családi futás a jövő generációjáért

Május 21-én kerül megrendezésre a „FUSS-ÉRTE-MEGÉRTE” - jótékonysági családi futás, amelyre a családokon kívül, fiatalokat, időseket és mindenkit várnak, aki segíteni akarja a jövő generációjának ügyét. Rendhagyó lesz a rendezvény, hiszen az indulók nem a hagyományos értelemben vett érmekben, hanem egy bölcsőde dolgozói által készített, az esemény logójával ellátott mézes éremben részesülnek. Erről és a további részletekről a jótékonysági rendezvény ötletgazdáját Herke-Fábos Katát kérdeztük.

„FUSS-ÉRTE-MEGÉRTE” - jótékonysági családi futás a jövő generációjáért


 

Hogyan jött az ötlete annak, hogy jótékonysági családi futást rendezz?

Tavaly az adventi időszakban érett és teljesedett ki gondolatban egy régóta dédelgetett álmom. Jelenleg a PTE Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszék Családjogi Csoportjának doktorandusza vagyok, korábban – az akkori nevén - a Baranya Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának voltam a munkatársa. Kutatási területem a gyermekvédelem. 2 kisgyermek édesanyja vagyok. A családom és munkám mellet van két meghatározó elfoglaltság az életemben: a futás és a mézeskalács készítés- díszítés.  Az álmom a következő ötlet formájában tűnt megvalósíthatónak: a gyermekek iránti érzékenység okán megszervezni egy jótékonysági futást, ahol adományok gyűjtése formájában egy pécsi kisgyermekekkel foglalkozó intézményt támogatunk és a futáson indulók az esemény logójával ellátott mézes éremben részesülnek.

Herke-Fábos Kata a jótékonysági futás ötletgazdája maga is aktívan sportol

Gondolom nem egyedül szervezed a programot. Kik csatlakoztak eddig a jótékony kezdeményezésedhez?

Én csupán az ötletgazda vagyok. Az esemény lebonyolításában szerepet vállalt a Minarik Ede Sportegyesület. A munkámat sokan segítik tapasztalataikkal, ötleteikkel, saját munkával. Azt bátran kijelenthetem, hogy az esemény mottójaként megfogalmazott gondolat, a „Légy része Te is az összefogásnak!” a szervezői gárda vonatkozásban széleskörűen megvalósul.

Mi a célotok és hogyan tudtok segíteni a rászorulóknak egy ilyen programmal?

Az esemény kapcsán célokat és értékeket fogalmaztunk meg. Célunk az, hogy egy városi összefogás keretében – lakosság, civil szféra, hatósági szereplők – támogassuk a jövő generációját, azaz a gyermekeket. A támogatás jelen esetben adománygyűjtés formájában realizálódik. Az idei év kedvezményezett intézménye Pécs Megyei Jogú Város Kisgyermek Szociális Intézmények bölcsőde hálózata. Ebbe az intézménybe családban élő gyermekek járnak. A rászorultság fogalma nagyon összetett. Jelentheti a családi környezet hiányában – azaz helyettesítő védelemben - való nevelkedést, családon belüli veszélyeztető körülményeket és fennállhat csupán anyagi okból. Én hiszem és remélem, hogy az itt gondozott gyermekek anyagilag kielégítő körülmények között élnek, jelen esetben életminőségük, bölcsődei környezetük fejlesztése a cél. A kezdeményezés által megfogalmazott értékek a gyermekvédelem és a családban rejlő erő értékére történő figyelemfelhívás a mozgás örömén keresztül.  

Milyen távon és útvonalon várjátok a sportolni és segíteni vágyókat?

A rendezvényünk technikailag 2 részre tagolható. 9 órától a fent említett értékekre történő figyelem felkeltés céljából a Kossuth téren demonstráció keretében az érintett hatósági szereplők bevonásával – gyermekvédelmi témákban – felszólalásokat tartunk. Emellett egészségügyi szűrésekkel, könyvbemutatóval, színes sport programokkal várjuk az érdeklődőket.  

11 órakor rajtol az 1,7 km távolságú családi futás a Kossuth térről a következő útvonalon: Kossuth tér- Irgalmasok utcája - Széchenyi tér – Király utca – Búza tér – Felsővámház utca – Major utca – Zsolnay Kulturális Negyed. Eseményünk a ZSKN Zsolnay Piknik programsorozatához kapcsolódik, itt kerül sor a mézes érmek átadására.

Tekintettel arra, hogy elsősorban a családok megjelenésére számítunk, ezért a távot nem csak futva, hanem nagyszülőknek akár gyalogosan, gyermekeknek kismotorral, futó bringával, rollerrel is teljesíteni lehet, míg a pici babás anyukákra babakocsiban vagy akár hordozókendőben pihenő babákkal is számítunk. 

Milyen feltételekkel vehet valaki részt a futáson?

A részvétel regisztrációhoz kötött, tekintettel arra, hogy a szervezőknek pontosan ismerni kell az indulói létszámot a mézes érmek és a rajtszámok előzetes elkészítése céljából. A regisztrációs oldal a Kisgyermek Szociális Intézmények honlapján keresztül érhető el az alábbi linken: http://www.kszipecs.hu/index.php/aktualis/63-fuss-erte-megerte

A regisztrációs felületen megtalálható egy alapítványi számlaszám, amelyre történő utalással az indulók az általuk megfogalmazott összeggel támogathatják a gyermekeket. A rajtszám átvételi hely a regisztrációs lapon kiválasztható. A szervezők által közzétett napon ezekben az intézményekben vehetik fel az indulók a rajtszámokat és a SIPO Patikák felajánlásait.  

Milyen várakozással tekintetek a május 21-ei rendezvény elé?

Ez egy kezdeményezés várakozások nélkül. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mennyire lehet megszólítani a lakosságot a felsorakoztatott értékekre tekintettel. Amennyiben pozitív tapasztalatokkal zárul az esemény, a jövőben is szeretnénk megrendezni.

Azért vállalkoztam én az esemény megszervezésére, koordinálására, mert szeretném hitelesen megszólítani azokat, akiktől a támogatásokat várjuk. A gyermekvédelem területén – különösen a jogalkalmazói oldalról - azt gondolom, hogy akadnak nálam sokkal hitelesebb személyek, nagyon sokan életre szóló hivatásként választották ezt a területet. Futás kapcsán is vannak tapasztaltabb sportolók, mindenesetre elhivatottságomról talán sokat elárul az a tény, hogy tavaly áprilisban férjemmel együtt lefutottuk a Párizsban rendezett marathont. Az esemény rendhagyó volta, hogy az indulók nem a hagyományos értelemben vett érmekben, hanem a bölcsőde dolgozói által készített, az esemény logójával ellátott mézes éremben részesülnek. Talán e három terület összehangolására tekintettel rendhagyónak számít az esemény és erre tekintettel én is hitelesnek tűnhetek az emberek szemében. 

Hol lehet tájékozódni az eseményről?

Az eseményről jelenleg a Facebookon létrehozott esemény és közösség oldalon lehet tájékozódni. Folyamatban van saját oldal kialakítása is.

Várjuk a média bekapcsolódását az eseményről történő híradás kapcsán, hogy minél több érdeklődőt lehetőségünk legyen megszólítani.

Kincses Gábor – SIPO Patikák


ÉRDEKELHET MÉG:

PÉCSI SIKER A SZLOVÁK AEROBIK OPENEN - ERDŐSI MINDENT VITT

„SZERETNÉM VISSZACSEMPÉSZNI AZ EMBEREK ÉLETÉBE AZ EGÉSZSÉGET!” – INTERJÚ KATUS ATTILÁVAL

MAGAS VÉRNYOMÁS – MIÉRT? MENNYI? HOGYAN TEHETÜNK ELLENE?


HA SZERETNÉL TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEKET ÉS HÍREKET OLVASNI,
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Tartalomhoz tartozó címkék: Patika Blog sport mozgás interjú