A SIPO.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A SIPO.hu oldal használatával Ön elfogadja a cookie-kat és adatvédelmi szabályzatunkat.
Menü

Strepfen Direkt 16,2 mg/ml szájnyálkahártyán alk. 1x15 ml

Ár:
3.039 Ft
2.699 Ft
11%

A feltüntetett érték már a kedvezménnyel csökkentett ár!

Cikkszám: 369749

Erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő,már 5 perc után hat, hatása akár 6 órán át tart

Raktárinformáció: Raktáron
Értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Reckitt Benckiser Kft.
Kiszerelés: 1db
Mennyiség: 15ml

Leírás és Paraméterek

1. A GYÓGYSZER NEVE

Strepfen DIREKT 16,2 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spra

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

Egy adag (3 befújás) 8,75 mg flurbiprofént tartalmaz, ami 16,2 mg/ml flurbiprofénnek felel meg.

Ismert hatású segédanyagok:

1,18 mg/adag metil-parahidroxibenzoát (E218)

0,24 mg/adag propil-parahidroxibenzoát (E216)

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

3. GYÓGYSZERFORMA

Szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

Tiszta, színtelen vagy halványsárga oldat.

4. KLINIKAI JELLEMZŐK

4.1 Terápiás javallatok

A Strepfen DIREKT 16,2 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray az akut torokgyulladás rövid távú tüneti kezelésére javallt felnőttek esetében.

4.2 Adagolás és alkalmazás

Szájnyálkahártyán történő alkalmazásra és kizárólag rövid távú használatra.

18 éves és annál idősebb felnőttek:

Egy adagot (3 befújás) kell alkalmazni a torok hátsó részén 3–6 óránként szükség szerint; 24 órán belül maximum 5 adag alkalmazható.

A befújáskor ne lélegezzen be.

Ezt a készítményt nem javasolt három napnál tovább alkalmazni.

Az első alkalmazás előtt aktiválja a pumpát oly módon, hogy a szórófejet magától távol tartja és minimum 4 alkalommal permetezzen egyet, amíg finom eloszlású, egynemű köd nem képződik. A pumpa így fel van töltve és használatra kész.

Az egyes adagok között a szórófejet irányítsa magától távol és permetezzen minimum egyet, hogy finom eloszlású, egynemű köd képződjön. A készítmény adagolása előtt mindig ellenőrizze, hogy finom eloszlású, egynemű köd képződik a fújáskor.

Gyermekek

A Strepfen DIREKT 16,2 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray biztonságosságát és hatásosságát 18 év alatti gyermekek vagy serdülők esetében nem igazolták.

Idős betegek

Általános adagolási javaslat nem adható, mert jelenleg korlátozottak a klinikai tapasztalatok. Idős betegeknél fokozottabb a súlyos következményekkel járó mellékhatások kockázata.

A tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni. (lásd 4.4 pont).

4.3 Ellenjavallatok

 • A flurbiprofénnel vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyaggal szembeni túlérzékenység.

 • Olyan betegek, akiknek az anamnézisében acetilszalicilsavval vagy más nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel szembeni túlérzékenység (pl. asztma, bronchospasmus, rhinitis angioedema vagy urticaria) szerepel.

 • Aktív, vagy az anamnézisben szereplő visszatérő peptikus fekély/vérzés (bizonyított fekély vagy vérzés két vagy több megkülönböztethető epizódja) és bélfekély.

 • Anamnézisben szereplő gastrointestinalis vérzés vagy perforáció, súlyos colitis, vérzéses vagy vérképzőszervi betegségek, amelyek korábbi nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) kezeléssel vannak összefüggésben.

 • A terhesség utolsó trimeszterében (lásd 4.6 pont).

 • Súlyos szív-, vese- vagy súlyos májkárosodás (lásd 4.4 pont).

 • 18 év alatti gyermekek és serdülők.

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.

Fertőzések

Mivel izolált esetekben a fertőzés okozta gyulladások súlyosbodását (pl. nekrotizáló fasciitis kialakulását) írták le a szisztémás nem szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó hatóanyagok alkalmazásával egy időben, a beteget tájékoztatni kell arról, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha a flurbiprofén spray terápia idején bakteriális fertőzés tünetei jelentkeznek vagy súlyosbodnak. Mérlegelni kell a fertőzés elleni antibiotikum terápia megkezdését.

Gennyes bakteriális pharyngitis/tonsillitis esetén a beteget tájékoztatni kell arról, hogy forduljon orvoshoz, mert ilyen esetben a kezelést felül kell vizsgálni.

A kezelés maximum három napig alkalmazható.

Ha a tünetek rosszabbodnak vagy új tünetek jelentkeznek, a kezelést felül kell vizsgálni.

Száj irritáció esetén a flurbiprofén kezelést le kell állítani.

Idős betegek

Idős betegeknél nagyobb gyakorisággal fordulnak elő nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel összefüggő mellékhatások, különösen gastrointestinalis vérzés és perforáció, amely akár halálos kimenetelű is lehet.

Légzőrendszer

A bronchospasmus súlyosbodhat olyan betegeknél, akik asthma bronchiale-ban vagy allergiás megbetegedésben szenvednek, illetve az anamnézisükben ilyen megbetegedések szerepelnek. Ilyen betegek esetében a flurbiprofén sprayt óvatosan kell alkalmazni.

Egyéb NSAID-ok

A flurbiprofén spray együttadása egyéb NSAID-okkal, - beleértve a szelektív ciklooxigenáz-gátlókat is - kerülendő (lásd 4.5 pont).

Systemás lupus erythematosus és kevert kötőszöveti betegség

Systemás lupus erythematosusban és kevert kötőszöveti betegségben szenvedő betegeknél fokozott lehet az aszeptikus meningitis kockázata (lásd 4.8 pont); ez a hatás azonban általában nem figyelhető meg a rövid távú alkalmazásra javasolt készítmények, így például a flurbiprofén spray esetében.

Cardiovascularis-, vese- és májkárosodás

A beszámolók szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentők vesekárosító hatásúak, amely különböző formában jelentkezhet, így például nephritis, nephrosis szindróma és veseelégtelenség. A nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása a prosztaglandin-képződés dózisfüggő csökkenését okozhatja és súlyosbíthatja a veseelégtelenséget. Ennek a reakciónak a kockázata a károsodott veseműködésű, szív-, májelégtelenségben szenvedő, diuretikumokat szedő és időskorú betegeknél a legnagyobb; ez a hatás azonban általában nem figyelhető meg a rövid távú alkalmazásra javasolt készítmények, így például a flurbiprofén spray esetében.

Máj

Enyhe vagy közepesen súlyos májműködési zavar (lásd 4.3 és 4.8 pont).

Cardiovascularis és cerebrovascularis hatások

Fokozott óvatosság (az orvossal vagy a gyógyszerésszel való konzultálás) szükséges a kezelés elkezdése előtt azoknál a betegeknél, akiknek az anamnézisében hypertonia és/vagy szívelégtelenség szerepel, mivel a NSAID ok alkalmazásával kapcsolatosan folyadékretenció, hypertonia és ödéma előfordulásáról számoltak be.

A klinikai vizsgálatok és az epidemiológiai adatok arra utalnak, hogy bizonyos nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása, különösen nagy adagok vagy hosszú távú kezelés esetén kismértékben növeli az artériás thrombotikus események (pl. myocardialis infarctus vagy stroke) kockázatát. .Mivel nem áll rendelkezésre elegendő adat, ez a kockázat nem zárható ki a napi legfeljebb 5 adag flubiprofén (adagonként 3 befújás) alkalmazása esetén.

Központi idegrendszeri hatások

Fájdalomcsillapító okozta fejfájás - A fájdalomcsillapítók hosszú ideig tartó vagy nem előírásszerű szedése esetén fejfájás alakulhat ki, amelyet nem szabad emelt adag gyógyszerrel kezelni.

Emésztőrendszeri hatások

NSAID-ok csak kellő óvatossággal alkalmazhatóak azoknál a betegeknél, akiknek az anamnézisében gastrointestinalis betegség (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) szerepel, mert ezek a kórképek rosszabbodhatnak (lásd 4.8 pont).

Gastrointestinalis vérzés, fekély vagy akár halálos kimenetelű perforáció előfordulásáról számoltak be nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel összefüggésben, a kezelés bármely pontján, figyelmeztető tünetekkel vagy anélkül, illetve függetlenül attól, hogy súlyos gastrointestinalis esemény előfordult-e már a betegnél vagy sem.

A gastrointestinalis vérzés, ulcus vagy perforatio kialakulásának kockázata nő a NSAID dózisának emelésével azoknál a betegeknél, akiknek az anamnézisében ulcus szerepel, különösen, ha az vérzéssel vagy perforatioval szövődött (lásd 4.3 pont), és időskorban; ez a hatás azonban általában nem figyelhető meg a rövid távú alkalmazásra javasolt készítmények, így például a flurbiprofén spray esetében.Azoknak a betegeknek, akiknél már előfordult korábban gastrointestinalis toxicitás – különösen, ha időskorúak –jelezniük kell bármilyen szokatlan hasi panaszt a kezelőorvosuknak (különösen az emésztőrendszeri vérzést).

Óvatosság ajánlott azoknál a betegeknél, akik egyidejűleg olyan gyógyszereket szednek, melyek növelik az ulcus vagy a vérzés kialakulásának kockázatát, mint pl. a szájon át szedhető kortikoszteroidok, anticoagulánsok, mint a warfarin, szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI), vagy thrombocyta-aggregációt gátló készítmények, mint pl. az acetilszalicilsav (lásd 4.5 pont).

Ha a flurbiprofént szedő betegnél gastrointestinalis vérzés vagy ulcus következik be, a kezelést abba kell hagyni.

Hematológiai hatások

Más nem szteroid gyulladáscsökkentőkhöz hasonlóan a flurbiprofén is gátolja a thrombocyta-aggregációt és megnyújtja a vérzési időt. A flurbiprofén spray óvatosan alkalmazható olyan betegeknél, ahol fennáll a kóros vérzés lehetősége.

Bőrreakciók

Nagyon ritkán súlyos, néhány esetben végzetes kimenetelű bőrreakciók kialakulásáról számoltak be NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatban, beleértve az exfoliatív dermatitist, a Stevens-Johnson szindrómát és a toxikus epidermalis necrolysist is (lásd 4.8 pont

Bőrkiütés, nyálkahártya laesio, vagy a túlérzékenység bármely egyéb jelének kialakulásakor a beteg flurbiprofén spray alkalmazását meg kell szakítani.

Ez a készítmény metil-parahidroxi-benzoátot és propil-parahidroxi-benzoátot tartalmaz, amely (esetlegesen késleltetett) allergiás reakciókat okozhat.

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

A flurbiprofén egyidejű alkalmazása kerülendő az alábbi gyógyszerekkel:

Más nem szteroid gyulladáscsökkentők, beleértve a szelektív ciklooxigenáz-2 inhibitorokat:

Kettő vagy több nem szteroid gyulladáscsökkentő egyidejű alkalmazása kerülendő, mert ez fokozhatja a nemkívánatos hatások (különösen a gastrointestinalis nemkívánatos események, így a fekélyek és vérzés) kockázatát (lásd 4.4 pont).

Acetilszalicilsav (alacsony dózis)

Kivéve, ha a kezelőorvos alacsony dózisú (napi 75 mg nál nem több) acetilszalicilsav kezelést javasol, mivel a mellékhatások kockázata fokozódhat (lásd 4.4 pont).

A flurbiprofén óvatosan adható az alábbi hatóanyagokkal:

Antikoagulánsok:

A nem szteroid gyulladáscsökkentők fokozhatják az antikoagulánsok, pl. a warfarin hatásait (lásd 4.4 pont).

Trombocitaaggregáció-gátlók

Fokozódik a gastrointestinalis fekély vagy vérzés kockázata (lásd 4.4 pont).

Vérnyomáscsök-kentő gyógyszerek

(diuretikumok, ACE-gátlók, angiotenzin-II antagonisták):

A NSAID-ok csökkenthetik a vizelethajtók és más vérnyomáscsökkentők hatását, felerősíthetik a ciklooxigenáz gátlása okozta nefrotoxicitást, különösen károsodott veseműködésű betegeknél.

Alkohol

Fokozhatja a mellékhatások, különösen a gastrointestinalis vérzés kockázatát.

Szívglikozidok:

A nem szteroid gyulladáscsökkentők súlyosbíthatják a szívelégtelenséget, csökkenthetik a GFR-t és megnövelhetik a plazma glikozid szintjét - megfelelő ellenőrzés, és szükség esetén az adag módosítása javasolt.

Ciklosporin:

A nefrotoxicitás fokozott kockázata.

Kortikoszteroidok:

Fokozódik a gastrointestinalis fekély vagy vérzés kockázata (lásd 4.4 pont).

Lítium:

Megnövelheti a szérum lítiumszintet – megfelelő ellenőrzés és, szükség esetén, az adag módosítása javasolt.

Metotrexát:

Nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása a metotrexát bevétele előtti vagy utáni 24 órában megnövelheti a metotrexát koncentrációját és fokozhatja annak toxikus hatásait.

Mifepriszton:

Mifepriszton alkalmazása után 8-12 napig nem szabad NSAID-ot adni, mivel az csökkentheti a mifepriszton hatását.

Szájon át alkalmazott antidiabetikumok

A vércukorszint változásáról számoltak be (gyakoribb ellenőrzés javasolt).

Fenitoin

Megnövelheti a szérum fenitoinszintet – megfelelő ellenőrzés és, szükség esetén, az adag módosítása javasolt.

Káliumspóroló diuretikumok

Az egyidejű alkalmazás hyperkalaemiát okozhat

Probenecid, szulfinpirazon

A probenecidet vagy szulfinpirazont tartalmazó gyógyszerek késleltethetik az flurbiprofén kiválasztódását.

Kinolon antibiotikumok

Állatkísérletes adatok szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentők fokozhatják a kinolon antibiotikumok okozta görcsrohamok kockázatát. Azon betegeknél, akik egyidejűleg kapnak nem szteroid gyulladáscsökkentőt és kinolonokat fokozottabb a görcsrohamok kialakulásának kockázata.

Szelektív szerotonin-visszavétel gátlók(SSRI-k)

Fokozódik a gastrointestinalis fekély vagy vérzés kockázata (lásd 4.4 pont).

Takrolimusz:

Megnövekedhet a vese toxicitás kockázata, amikor nem szteroid gyulladáscsökkentőt takrolimusszal egyidejűleg alkalmaznak.

Zidovudin:

Megnövekszik a hematológiai toxicitás kockázata, amikor nem szteroid gyulladáscsökkentőt zidovudinnal egyidejűleg alkalmaznak.

A vizsgálatok mostanáig nem fedtek fel kölcsönhatást a flurbiprofén és a tolbutamid, illetve a savlekötők között.

Gyermekek

Nem állnak rendelkezésre további információk.

4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség

A prosztaglandin-szintézis gátlása kedvezőtlenül befolyásolhatja a terhességet és/vagy az embrionális/foetalis fejlődést. Epidemiológiai vizsgálatok adatai szerint fokozott a vetélés és a szívfejlődési rendellenesség, valamint a gastroschisis kockázata, amennyiben a prosztaglandin-szintézis gátlókat a terhesség korai szakaszában szedik. A cardiovascularis malformatio abszolút kockázata kevesebb mint 1%-ról körülbelül 1,5%-ra nőtt. A kockázat a dózissal és a kezelés időtartamával valószínűleg nő. Állatokban prosztaglandin-szintézis gátlót adva megnövekedett a pre- és posztimplantációs veszteség és az embrio-foetalis letalitás. Emellett a különféle, például a cardiovascularis fejlődési rendellenességek gyakorisága nőtt azokban az állatokban, amelyek az organogenezis idején prosztaglandin-szintézis gátlót kaptak.

A terhesség első és második trimeszterében flurbiprofén nem adható.


A terhesség harmadik trimesztere alatt minden prosztaglandin-szintézis gátló

 • a magzatban:

 • cardiopulmonalis toxicitást (a ductus arteriosus Botalli korai záródásával társult pulmonális hypertoniát), és

 • veseműködési zavart okozhat, ami oligohydroamnionnal járó veseelégtelenségig fokozódhat

 • az anyában és az újszülöttben a terhesség végén:

- a vérzési időt valószínűleg megnyújtja aggregáció-gátló hatása révén, ami még kis dózisoknál is előfordulhat.

- Gátolja a méhösszehúzódást, ezzel késlelteti a szülést vagy megnyújtja a vajúdást.

Következésképpen a flurbiprofén a terhesség harmadik trimeszterében ellenjavallt (lásd 4.3 pont).

Szoptatás

Korlátozott adatok alapján a flurbiprofén nagyon kis koncentrációban jelenik meg az anyatejben, így valószínűleg nincs káros hatással a szoptatott csecsemőre. Azonban, a nem szteroid gyulladáscsökkentők szoptatott csecsemőket érintő lehetséges nemkívánatos hatásai miatt a flurbiprofén spray szoptató anyák számára nem ajánlott.

Termékenység

Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a ciklooxigenáz enzimet/prosztaglandinszintézist gátló gyógyszerek csökkentik a nők fogamzóképességét azáltal, hogy hatással vannak a tüszőrepedésre. Ez a kezelés megszakítása után megszűnik.

4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők bevételét követően jelentkező lehetséges mellékhatások a szédülés, az álmosság és a látászavarok. Ha ez előfordul, akkor a beteg ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket.

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

Beszámoltak a nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel kapcsolatos túlérzékenységi reakciókról, amelyek a következők:

(a) Nem specifikus allergiás reakciók és anafilaxiás reakció

(b) Légzőrendszeri reakciók, pl. asztma, az asztma súlyosbodása, bronchospasmus, dyspnoe

(c) Különböző bőrreakciók, pl. pruritus, urticaria, angioedema, ill. ritkábban exfoliativ és hólyagos dermatosisok (így például toxikus epidermális necrolysis és erythema multiforme).

Oedema, hypertonia és szívelégtelenség előfordulásáról számoltak be a nem szteroid gyulladáscsökkentővel történő kezeléssel összefüggésben. Mivel nem áll rendelkezésre elegendő adat, a flurbiprofén szájnyálkahártyán alkalmazandó spray esetében ez a kockázat nem zárható ki..

Az alább felsorolt nemkívánatos hatások a recept nélkül kapható és rövid ideig alkalmazható flurbiprofén adagokra vonatkoznak.

(Nagyon gyakori (≥1/10); Gyakori (≥1/100 – <1/10); Nem gyakori (≥1/1000 – <1/100); Ritka (≥1/10 000 – <1/1000); Nagyon ritka (<1/10 000); nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek:

Nem ismert: anaemia, thrombocytopenia.

Cardiovascularis és cerebrovascularis betegségek és tünetek:

Nem ismert: Oedema, hypertonia, szívelégtelenség

Idegrendszeri betegségek és tünetek:

Gyakori: szédülés, fejfájás, paraesthesia

Nem gyakori: somnolentia

Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek:

Gyakori: torokirritáció

Nem gyakori: az asztma súlyosbodása és bronchospasmus, dyspnoe, asztmás légzés, oropharyngealis hólyagosodás, pharyngealis hypaesthesia.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:

Gyakori: hasmenés, szájfekély, hányinger, szájüregi fájdalom, szájüregi paraesthesia, oropharyngealis fájdalom, oralis discomfort (melegség vagy égő érzés vagy bizsergő érzés a szájüregben).

Nem gyakori: haspuffadás, hasi fájdalom, székrekedés, szájszárazság, dyspepsia, flatulencia, glossodynia, dysgeusia, oralis dysaesthesia, hányás

A bőr és a bőr alatti szövetek betegségei és tünetei:

Nem gyakori: különféle bőrkiütések, pruritus.

Nem ismert: a bőrreakciók súlyos formái, mint például hólyagos reakciók, így Stevens-Johnson-szindróma és toxikus epidermális necrolysis.

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók:

Nem gyakori: láz, fájdalom

Immunrendszeri betegségek és tünetek:

Ritka: anaphylaxiás reakció

Pszichiátriai kórképek:

Nem gyakori: insomnia

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek:

Nem ismert: hepatitis

Feltételezett mellékhatások bejelentése

A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.

Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

4.9 Túladagolás

Tünetek

A legtöbb betegnél, aki klinikailag jelentős mennyiségű nem-szteroid gyulladásgátlót vett be, nem jelentkeznek komolyabb tünetek, mint a hányinger, hányás, epigasztriális fájdalom vagy ritkábban hasmenés. Tinnitus, fejfájás és gastrointestinalis vérzés is előfordulhat. Nagyobb adag nem szteroid gyulladáscsökkentő bevétele esetén a mérgezés központi idegrendszeri tünetek formájában jelentkezik, így álmosság, alkalmanként ingerlékenység, homályos látás és zavartság vagy kóma alakulhat ki. Egyes esetekben görcsrohamok jelentkeznek. Nagyon nagy adag nem szteroid gyulladáscsökkentő bevétele esetén metabolikus acidózis alakulhat ki és megnyúlhat a prothrombin idő/INR feltehetőleg a keringésben lévő véralvadási faktorokkal való kölcsönhatás következtében. Akut veseelégtelenség és májkárosodás alakulhat ki. Asztmásoknál súlyosbodhatnak az asztmás tünetek.

Kezelés

Tüneti és szupportív kezelés szükséges, a szabad légutak biztosításával, és a szívműködés illetve a vitális funkciók monitorozásával a beteg állapotának stabilizálódásáig. Mérlegelni kell aktív szén szájon át történő beadását vagy gyomormosást, valamint szükség esetén a szérum elektrolit háztartás helyreállítását, ha a beteg a bevételt követően egy órán belül jelentkezik, ill. lehetségesen mérgező mennyiség esetén.Gyakori vagy elhúzódó konvulziók esetén intravénás diazepámot vagy lorazepámot kell adni. Asztma kialakulásakor hörgtágítókat kell adni. A flurbiprofénnek nincs specifikus antidotuma.

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: Egyéb gégészeti gyógyszerkészítmények, ATC kód: R02AX01

A flurbiprofén egy propionsav-származék nem szteroid gyulladáscsökkentő, amely a prosztaglandinszintézis gátlásával fejti ki hatását.Emberben a flurbiprofén erős fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, és a műnyálban feloldott 8,75 mg adag igazoltan csökkentette a prosztaglandinszintézist tenyésztett humán légúti sejtekben. Teljes vér-vizsgálatok alapján a flurbiprofén kevert COX-1/COX2 antagonista, valamennyi COX-1 szelektivitással.

A preklinikai vizsgálatok szerint a flurbiprofén és a hasonló nem szteroid gyulladáscsökkentők R(-) enantiomerjei a központi idegrendszerben fejtik ki hatásukat; a feltételezett hatásmechanizmus az indukált COX-2 gátlása gerincvelői szinten.

A lokálisan a torokra 3 befújással alkalmazott egyszeri 8,75 mg flurbiprofén igazoltan enyhítette a torokfájást, beleértve a torok duzzanatát és gyulladását, ezzel jelentősen módosítva a torokfájásos területen a fájdalom súlyosságát (AUC) a kiindulási görbéhez képest (átlagos különbség (szórás)) az aktív kezelést és a placebót összehasonlítva a 0. és a 2. óra között (-1,82 (1,35) vs -1,13 (1,14)), a 0. és a 3. óra között (-2,01 (1,405) vs. -1,31 (1,233)), valamint a 0. és a 6. óra között (-2,14 (1,551) vs. -1,50 (1,385). Az AUC érték kiindulási görbéhez viszonyított, 0–6 óra közötti változása esetében is szignifikáns különbségeket figyeltek meg a placebóhoz képest a torokgyulladás más jellemzői, például a fájdalom intenzitása (-22,50 (17,894) vs. -15,64 (16,413)), a nyelési nehézség ( 22,50 (18,260) vs. -16,01 (15,451)), a torokduzzanat (-20,97 (18,897) vs. -13,80 (15,565)) és a torokfájás enyhülése (3,24 (1,456) vs. 2,47 (1,248)) tekintetében. A torokgyulladás fentebb említett jellemzői tekintetében, az egyes időpontokban észlelt kiinduláshoz viszonyított változása már az 5. perctől szignifikáns volt, és ez akár 6 órán át tartott.

Azon betegek esetében, akik Streptococcus fertőzés miatt antibiotikumokat szedtek, statisztikailag szignifikánsan nagyobb mértékben enyhült a fájdalom intenzitása a 8,75 mg-os flurbiprofén szopogató tabletta alkalmazása esetén az antibiotikum bevételétől számított 7. órától kezdődően. A 8,75 mg-os flurbiprofén szopogató tabletta fájdalomcsillapító hatását a betegek streptococcus okozta torokgyulladására alkalmazott antibiotikumok nem csökkentették.

Gyógyszerforma Torokspray

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Bővebben