A SIPO.hu cookie-kat használ statisztikai és a felhasználói élmény javítása érdekében. A SIPO.hu oldal használatával elfogadod a cookie-kat és adatvédelmi szabályzatunkat.
Termékek Menü

Teva-Ibuprofen 400 mg filmtabletta 20x

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
1.319 Ft
1.055 Ft
20%
Egységár: 53 Ft/db

A Teva-Ibuprofen fájdalom- és lázcsillapító (nem-szteroid gyulladásgátló) gyógyszer.

Raktárinformáció: RENDELÉSRE
Várható szállítás, amennyiben a termék raktáron van: 2019. január 21.
Kiszerelés: 20db

Leírás

Teva-Ibuprofen 400 mg filmtabletta

Gyermekeknek 20 testtömeg-kilogrammtól (6 éves életkortól), továbbá serdülőknek és felnőtteknek
ibuprofén (ibuprofén-DL-lizin)

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékotatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak migrénes fejfájás vagy láz kezelése esetén 3 napon belül gyermekek és serdülők esetén, fájdalom kezelése esetén 4 napon belül felnőtteknél.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Teva-Ibuprofen 400 mg filmtabletta (a továbbiakban Teva-Ibuprofen) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Teva-Ibuprofen szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Teva-Ibuprofen-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell a Teva-Ibuprofen-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Teva-Ibuprofen és milyen betegségek esetén alkalmazható?


A Teva-Ibuprofen fájdalom- és lázcsillapító (nem-szteroid gyulladásgátló) gyógyszer.

A Teva-Ibuprofen az alábbi állapotok rövid távú tüneti kezelésére alkalmazható:
- enyhe-, illetve közepesen erős fájdalom, pl. fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalmak, valamint a megfázáshoz társuló láz és fájdalom
- aurával vagy anélkül jelentkező akut migrénes fejfájások

A Teva-Ibuprofen gyermekeknek 20 testtömeg-kilogrammtól (6 éves életkortól), továbbá serdülőknek és felnőtteknek javallott.

2. Tudnivalók a Teva-Ibuprofen szedése előtt

Ne szedje a Teva-Ibuprofen-t
- ha allergiás az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha acetilszalicilsav vagy egyéb nem-szteroid gyulladásgátló bevétele után bármikor légszomj, asztma, rinitisz (nátha), angioödéma (arcot és a légutakat érintő vizenyős duzzanat) vagy csalánkiütés alakult ki.
- ha tisztázatlan eredetű vérképzési zavara van.
- ha jelenleg vagy korábban kiújuló gyomor-/vékonybélfekélye (peptikus fekélye) vagy emésztőrendszeri vérzése volt (igazolt fekély vagy vérzés két vagy több alkalommal).
- ha korábban már előfordult Önnél emésztőrendszeri vérzés vagy bélátfúródás nem-szteroid gyulladásgátló szedésével összefüggésben.
- ha agyér- vagy egyéb aktív vérzése van.
- ha máj- vagy veseműködése súlyosan károsodott.
- a terhesség utolsó 3 hónapjában.
- ha súlyos szívelégtelensége van.
- ha súlyos folyadékhiányban szenved (folyadékhiányos állapotban van, amelyet okozhat hányás, hasmenés vagy elégtelen folyadékbevitel).
- 20 kg-nál kisebb testtömegű vagy 6 évesnél fiatalabb gyermekek, mivel a számukra ez a hatáserősség a hatóanyag nagy mennyisége miatt nem megfelelő.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Teva-Ibuprofen szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- ha örökletes vérképzési zavarokban (pl. akut intermittáló porfíriában) szenved.
- ha bizonyos autoimmun betegségekben (szisztémás lupusz eritematózuszban, illetve kevert kötőszöveti betegségben) szenved.
- ha emésztőrendszeri betegsége vagy krónikus gyulladásos bélbetegsége (fekélyes vastagbélgyulladás [kolitisz ulceróza], illetve Crohn-betegség) van.
- ha a vese- vagy májműködése károsodott.
- ha folyadékhiányos állapotban van.
- ha magas vérnyomása vagy szívelégtelensége van vagy volt bármikor.
- ha allergiában szenved (pl. egyéb anyagokkal szembeni bőrreakciók, asztma, szénanátha), vagy a nyálkahártyák krónikus vizenyője, illetve krónikus obstruktív (elzáródásos) légúti betegség áll fenn Önnél, mivel ez esetben fokozott a túlérzékenységi reakció kockázata.
- ha véralvadási zavara van.
- közvetlenül nagyobb műtétek utáni időszakban.

A mellékhatások csökkenthetők a legkisebb hatásos adag lehető legrövidebb ideig történő alkalmazásával.
A Teva-Ibuprofen tartós szedése esetén a laboratóriumi máj- és veseműködési értékek, valamint a vérkép rendszeres ellenőrzése szükséges.

Gyomor-bélrendszeri kockázatok
Kerülendő a Teva-Ibuprofen egyidejű alkalmazása egyéb nem-szteroid gyulladásgátlókkal, beleértve a szelektív ciklooxigenáz-2-gátlókat is.

Idősebb betegek: az idősebb betegeknél fokozott a nem-szteroid gyulladásgátlók mellékhatásainak kockázata, különösen az emésztőrendszeri vérzésé és a bélátfúródásé, amely halálos kimenetelű is lehet.

Gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély és bélátfúródás: gyomor-bélrendszeri vérzést, fekélyt és akár halálos kimenetelű bélátfúródás eseteket jelentettek valamennyi nem-szteroid gyulladásgátlóval a kezelés bármely időpontjában, előzetes figyelmeztető tünetekkel, illetve korábbi súlyos emésztőrendszeri eseményekkel vagy ezek nélkül.

A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély, illetve bélátfúródás kockázata a nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszer adagjával együtt nő, továbbá akkor is, ha Önnek korábban fekélye volt, különösen ha vérzéssel vagy bélátfúródással szövődött, valamint idősebb betegeknél. A kezelést az elérhető lehető legalacsonyabb gyógyszeradaggal kell elkezdenie. Kérjük, beszéljen a kezelőorvosával, aki ilyenkor emésztőrendszeri védőhatású gyógyszerek (pl. mizoprosztol vagy protonpumpa-gátlók) egyidejű alkalmazását mérlegelheti. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha Ön egyidejűleg alacsony dózisú acetilszalicilsavat vagy az emésztőrendszeri kockázatot növelő egyéb hatóanyagokat szed.

Ha Önnél korábban gyomor-bélrendszeri toxikus hatás lépett fel (különösen, ha Ön idősebb beteg), értesítenie kell a kezelőorvosát bármilyen szokatlan hasi tünetről (főleg gyomor-bélrendszeri vérzésről), legfőképpen a kezelés kezdeti szakaszaiban. Óvatosság ajánlott olyan gyógyszerek egyidejű szedése esetén, amelyek fokozhatják a fekélyek és a vérzés kockázatát, mint pl. a szájon át alkalmazott kortikoszteroidok, véralvadásgátlók (pl. warfarin), szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók vagy vérlemezke-összecsapzódás-gátlók (pl. acetilszalicilsav).

Ha a Teva-Ibuprofen-kezelés során gyomor-bélrendszeri vérzés vagy fekély alakul ki, a kezelést le kell állítani, és orvoshoz kell fordulni.

Szív- és érrendszeri, valamint agyi ereket érintő hatások
A gyulladáscsökkentő/fájdalomcsillapító gyógyszerek, mint az ibuprofén, összefüggésben állhatnak a szívroham, illetve az agyi érkatasztrófa (sztrók) kockázatának kismértékű emelkedésével, különösen nagy adagok alkalmazása esetén. Ne lépje túl az ajánlott adagot, illetve kezelési időt. Beszélje meg az adagolást kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a Teva-Ibuprofen alkalmazása előtt, amennyiben Önnek:
- szívproblémái vannak, beleértve a szívelégtelenséget, angina (mellkasi fájdalom), vagy ha szívrohama, bypass műtéte, perifériás artériás betegsége (gyenge véráramlás a lábakban az elvékonyodott vagy elzáródott artériák miatt) volt, vagy a sztrók valamely típusában (beleértve az ún. „mini-sztrókot” vagy a tranziens ischemiás attackot [„TIA”]) szenvedett.
- magas a vérnyomása, cukorbetegsége van, magas a koleszterinszintje, a családjában korábban előfordult szívelégtelenség vagy sztrók, illetve ha dohányzik.

Bőrreakciók
A nem-szteroid gyulladásgátló-kezelések kapcsán nagyon ritkán súlyos, esetenként halálos kimenetelű bőrreakciókat jelentettek bőrpírral és hólyagképződéssel (exfoliatív dermatitisz, Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis [Lyell-szindróma]; lásd 4. pont). Ezen reakciók kockázata a kezelés korai szakaszában a legnagyobb: az esetek többségében e reakciók a kezelés első hónapjában alakulnak ki. A bőrkiütés, nyálkahártya-károsodások első jeleinél vagy a túlérzékenységi reakciók bármilyen egyéb jele esetén Önnek abba kell hagynia a Teva-Ibuprofen szedését, és azonnal a kezelőorvosához kell fordulnia.

Bárányhimlő (varicsella) esetén tanácsos a Teva-Ibuprofen alkalmazásának kerülése.

További információk
Nagyon ritka esetekben súlyos akut túlérzékenységi reakciókat (pl. anafilaxiás sokkot) figyeltek meg. A kezelést a Teva-Ibuprofen bevételét követően kialakuló túlérzékenységi reakciók első jeleire fel kell függeszteni. A tünetektől függően a szükséges orvosi kezelést szakképzett egészségügyi személyzetnek kell megkezdenie.

Önnek elegendő mennyiségű folyadékot kell fogyasztania a kezelés során, különösen, ha lázas, hasmenése van vagy hányás esetén.

Bármely fájdalomcsillapító tartós alkalmazása során a fejfájás rosszabbra fordulhat. Ha ilyet tapasztal vagy felmerül ennek gyanúja, kérje ki kezelőorvosa tanácsát és azonnal hagyja abba a kezelést. A gyógyszer-túladagolás indukálta fejfájás diagnózisa azoknál a betegeknél gyanítható, akik gyakori vagy mindennapos fejfájás ellen (vagy miatt) gyakran használnak fejfájáscsillapító gyógyszert.

Általában véve a fájdalomcsillapítók, különösen több fájdalomcsillapító együttes szedése állandósult vesekárosodáshoz vezethet a veseelégtelenség (analgetikumok okozta nefropátia) kockázatával.

A nem-szteroid gyulladásgátlók, pl. az ibuprofén szedése elfedheti a fertőzés és a láz tüneteit.

Gyermekek és serdülők
Gyermekeknél és serdülők kiszáradása esetén fennáll a vesekárosodás veszélye.

Egyéb gyógyszerek és a Teva-Ibuprofen
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről

A Teva-Ibuprofen befolyásolhatja egyes más gyógyszerek hatását és egyéb gyógyszerek is befolyásolhatják a Teva-Ibuprofent. Például:
- véralvadásgátló gyógyszerek (pl. ún. vérhígítók/vérrögképződést gátlók, mint az acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin)
- vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (ACE-gátlók [pl. kaptopril], béta-receptorgátlók [pl. atenolol], angiotenzin-II-receptorgátlók [pl. lozartán])

Egyes egyéb gyógyszerek is befolyásolhatják a Teva-Ibuprofen-kezelést, illetve a Teva-Ibuprofen is befolyásolhatja a fenti gyógyszerek hatását. Ezért, mielőtt a Teva-Ibuprofent más gyógyszer(ek) mellett elkezdené szedni, mindenképp kérje ki orvos véleményét.

A hatás és/vagy mellékhatás fokozódása
- Digoxin (a szívelégtelenség és szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszer), fenitoin (epilepszia és idegbántalom [neuropátia] okozta fájdalom kezelésére szolgáló gyógyszer), lítium (bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer): lehetséges ezen hatóanyagok vérszintjének emelkedése. Helyes alkalmazás esetén (gyermekeknél és serdülőknél migrénes fejfájásra és/vagy lázra legfeljebb 3 napon át, felnőtteknél fájdalomcsillapításra 4 napon át tartó kezelés) nem szükséges a vérszintek rutinszerű ellenőrzése.
- Véralvadásgátló gyógyszerek, pl. warfarin.
- Metotrexát (daganatos és bizonyos reumás betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer): a mellékhatások fokozódnak.
- Acetilszalicilsav és egyéb gyulladásgátló fájdalomcsillapítók (nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek), valamint glükokortikoidok (olyan gyógyszerek, amelyek kortizont vagy kortizonszerű hatóanyagokat tartalmaznak): fennáll a fekélyek és az emésztőrendszeri vérzések fokozott kockázata.
- Vérlemezke-összecsapzódást gátló gyógyszerek és szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók (depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek): fennáll az emésztőrendszeri vérzések fokozott kockázata.

Hatáscsökkenés
- Vizelethajtó tabletták (diuretikumok) és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. Ezen felül a vesekárosodás kockázata is nagyobb lehet.
- ACE-gátlók (olyan gyógyszerek, amelyeket szívelégtelenség és magas vérnyomás kezelésére használnak). Ezen felül a veseműködés zavarának kockázata is fokozódik.
- Alacsony dózisú acetilszalicilsav: ibuprofénnel való egyidejű alkalmazást követően az alacsony dózisú acetilszalicilsav véralvadásgátló hatása csökkenhet.

Egyéb lehetséges kölcsönhatások
- Zidovudin (HIV/AIDS kezelésére szolgáló gyógyszer): vérzékenységben szenvedő HIV-pozitív betegeknél fokozódik az ízületek bevérzésének és a véraláfutások kialakulásának kockázata.
- Ciklosporin (az immunrendszer működését elnyomó gyógyszer): adatok utalnak a vesekárosodás kialakulására.
- Takrolimusz: ha a két gyógyszert egyidejűleg alkalmazzák, vesemérgezés/túladagolás alakulhat ki.
- Szulfonilureák (vércukorszint-csökkentők): bár más nem-szteroid gyulladásgátlóktól eltérően még nem írtak le kölcsönhatást az ibuprofén és a szulfonilureák között, elővigyázatossági céllal egyidejű bevétel esetén ajánlott a vércukorszintek ellenőrzése.
- Probenecid és szulfinpirazon (a köszvény kezelésére szolgáló gyógyszer): lassíthatják az ibuprofén kiürülését.
- Kálium-megtakarító vizelethajtók: emelkedett kálium vérszint kialakulásához vezethetnek.
- Kinolon antibiotikumok: a görcsrohamok fokozott kockázata állhat fenn.
- CYP2C9 gátlók: A CYP2C9 gátlók együttes adása ibuprofénnel növelheti az ibuprofén expozícióját (CYP2C9 enzim szubsztrátja). Egy vizsgálat során kimutatták, hogy a vorikonazol és flukonazol (CYP2C9 gátlók) megnövelték az S(+)-ibuprofén expozícióját kb. 80-ról 100%-ra. Csökkentett ibuprofén adagot kell alkalmazni CYP2C9 gátlók egyidejű alkalmazása esetén, különösen akkor, ha nagy dózisú ibuprofént adnak vorikonazollal és flukonazollal.

A Teva-Ibuprofen egyidejű bevétele alkohollal
A Teva-Ibuprofen-kezelés alatt kerülje az alkoholfogyasztást. Bizonyos gyomor-bél traktust vagy központi idegrendszert érintő mellékhatások gyakrabban előfordulnak alkohol és a Teva-Ibuprofen egyidejű alkalmazása esetén.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Ha a Teva-Ibuprofen szedése során terhességet állapítanak meg Önnél, értesítse kezelőorvosát.
A kezelőorvosa jóváhagyásával csak a terhesség első 6 hónapja alatt szedhet ibuprofént. 
A Teva-Ibuprofen nem alkalmazható a terhesség utolsó 3 hónapjában, mert ez esetben fokozott az anyai és a magzati szövődmények kockázata.

Szoptatás
Az ibuprofén hatóanyagnak és bomlástermékeinek csak kis mennyisége jut át az anyatejbe. Mivel nem ismeretesek csecsemőkre kifejtett nemkívánatos hatások, általában nem szükséges a szoptatás megszakítása a javasolt adag rövid távú alkalmazása esetén.

Termékenység
Ez a készítmény azon gyógyszerek (nem-szteroid gyulladásgátlók) csoportjába tartozik, amelyek károsíthatják a nők termékenységét. Ez a hatás a gyógyszer szedésének abbahagyását követően visszafordítható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mivel mellékhatások, pl. fáradtság, szédülés és látászavarok előfordulhatnak a Teva-Ibuprofen alkalmazása során, elszigetelt esetekben károsodhat a reakciókészség és a közlekedésben való aktív részvétel, valamint a gépek kezelésének képessége. Ez nagyobb mértékben vonatkozik az alkohollal való kombinációra.

3. Hogyan kell szedni a Teva-Ibuprofen-t?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A szokásos adag:

Felnőttek
Kezdő adag: 200 mg vagy 400 mg ibuprofén (1 db vagy 1 db Teva-Ibuprofen 400 mg filmtabletta). Szükség esetén újabb 200 mg vagy 400 mg ibuprofén (1 db vagy 1 db Teva-Ibuprofen 400 mg filmtabletta) bevehető, de ne lépje túl egyetlen 24 órás iőszakban sem az 1200 mg ibuprofén összadagot (3 db Teva-Ibuprofen 400 mg filmtabletta). Az adagok nem szedhetők 6 óránál rövidebb időközönként.

20 kg vagy annál nagyobb testtömegű (6 éves vagy annál idősebb) gyermekek és serdülők
A Teva-Ibuprofen gyermekeknél csak 20 testtömeg-kilogrammtól alkalmazható. Az ibuprofén legnagyobb napi adagja testtömeg-kilogrammonként 30 mg, 3 vagy 4 egyszeri adagra osztva. Az adagok nem alkalmazhatók 6 óránál rövidebb időközönként. 
Ne lépje túl a legnagyobb ajánlott napi adagot!
A Teva-Ibuprofen gyermekek és serdülőkorúak számára történő alkalmazása esetén az alábbi adagolási útmutató használható:

Testtömeg / Egyszeri ibuprofén adag milligramban (mg) és tablettában / Maximális napi ibuprofén adag milligrammban (mg) és tablettában

 • 20-29 kg 200mg 
 • (1 tabletta)600 mg
 • (1 és 1 tabletta)
 • 30-39 kg200 mg
 • (1 tabletta)800 mg
 • (2 tabletta)
 • 40 kg-tól200-400 mg
 • (1-1 tabletta)1200 mg
 • (3 tabletta)


Ha úgy érzi, hogy a Teva-Ibuprofen hatása túl erős vagy túl gyenge, kérjük, beszéljen orvosával vagy a gyógyszerésszel.

Az alkalmazás módja
Szájon át történő alkalmazásra. A filmtablettát vízzel kell lenyelni.
Az érzékeny gyomrú betegeknek ajánlott a Teva-Ibuprofen étkezések során történő bevétele.

A kezelés időtartama
Csak rövid időtartamú használatra.
A tünetek megfelelő kezeléséhez szükséges legkisebb hatásos adagot kell alkalmazni a lehető legrövidebb ideig.
Felnőtt esetén, ha a Teva-Ibuprofen-t migrénes fejfájásra vagy lázra 3 napnál, illetve fájdalomra 4 napnál tovább szedi, vagy ha tünetei rosszabbodnak, forduljon kezelőorvosához.
Ha gyermekek és serdülők esetén 3 napnál tovább alkalmazzák ezt a készítményt, vagy a tüneteik súlyosbodnak, forduljanak kezelőorvosukhoz.

Ha az előírtnál több Teva-Ibuprofen-t vett be
Forduljon azonnal orvoshoz.
Az ibuprofén-túladagolást követő tünetek az alábbiak lehetnek:
Fejfájás, szédülés, ájulásérzés, eszméletvesztés (gyermekeknél izomrángásos görcsrohamok), hasi fájdalom, hányinger, hányás, emésztőrendszeri vérzés, máj- és veseműködési zavarok, vérnyomásesés, a légzés lassulása és térfogatának csökkenése (légzésdepresszió), valamint a bőr kékes elszíneződése.

Ha elfelejtette bevenni a Teva-Ibuprofen-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások alábbi felsorolása magában foglalja az ibuprofén-kezeléssel összefüggő összes ismert mellékhatást, köztük azokat, amelyeket a reumás betegek észleltek a nagy adaggal, hosszú időn át végzett kezelések során. A gyakorisági adatok a nagyon ritka mellékhatások jelentéseitől eltekintve a szájon át szedett gyógyszerformákban adott napi legfeljebb 1200 mg, illetve kúpként adott legfeljebb 1800 mg ibuprofén rövid távú alkalmazásán alapulnak.

A lehetséges mellékhatások:
Az alábbi mellékhatásoknál figyelembe kell venni azt, hogy azok túlnyomórészt dózisfüggők, és egyéni különbségeket mutathatnak.

A leggyakrabban megfigyelt mellékhatások emésztőrendszeri jellegűek.
Előfordulhat gyomor-/nyombélfekély (peptikus fekély), bélátfúródás vagy emésztőrendszeri vérzés, esetenként halálos kimenetellel, különösen időseknél (lásd 2. pont:„Figyelmeztetések és óvintézkedések” részt).
Hányingert, hányást, hasmenést, fokozott bélgázképződést, székrekedést, emésztési zavart, hasi fájdalmat, szurokszínű székletet, vérhányást, fekélyes szájüregi gyulladást (a szájüreg nyálkahártyájának fekélyes gyulladását), a fekélyes vastagbélgyulladást (kolitisz ulcerózát), illetve a Crohn-betegség nevű bélbetegségek súlyosbodását (lásd 2. pont:„Figyelmeztetések és óvintézkedések” részt) jelentették az alkalmazást követően.
Kevésbé gyakran a gyomor nyálkahártyájának gyulladását (gasztritiszt) figyelték meg.

A Teva-Ibuprofen és hasonló gyógyszerek alkalmazása összefüggésben állhat a szívroham (szívizom infarktus), illetve az agyi érkatasztrófa (sztrók) kockázatának kismértékű emelkedésével.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- emésztőrendszeri panaszok, pl. gyomorégés, hasi fájdalom, hányinger, hányás, fokozott bélgázképződés, hasmenés, székrekedés és csekély emésztőrendszeri vérvesztés, amely kivételes esetekben vérszegénységet okozhat.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- központi idegrendszeri zavarok, mint például fejfájás, szédülés, álmatlanság, izgatottság, ingerlékenység vagy fáradtság.
- túlérzékenységi reakciók bőrkiütéssel és viszketéssel, valamint asztmás rohamokkal (esetlegesen vérnyomáseséssel).
- látászavarok.
- emésztőrendszeri fekélyek, egyes esetekben vérzéssel és bélátfúródással.
- fekélyes szájüregi gyulladás, a vastagbélgyulladás (kolitisz), illetve a Crohn-betegség. fellobbanása, gyomornyálkahártya-gyulladás.
- különböző bőrkiütések.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fülzúgás.
- veseszövet-károsodás (papilláris nekrózis), különösen hosszú időtartamú kezelés esetén.
- emelkedett húgysavszint a vérben.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- csökkent vizeletkiválasztás és folyadék-felhalmozódás a szervezetben (vizenyő, avagy ödéma). Ezek a jelek vesebetegségre, esetenként veseelégtelenségre utalhatnak.
- nefrózis szindróma (folyadék-felhalmozódás a szervezetben (vizenyő) és jelentős mértékű fehérjeürülés a vizelettel), gyulladásos vesebetegség (intersticiális nefritisz), amelyet akut veseműködési zavar kísérhet.
- károsodott májfunkció, májkárosodás, különösen hosszú időtartamú kezelés esetén, májelégtelenség, akut májgyulladás (hepatitisz).
- vérképzési rendellenességek, agranulocitózis (pl. lázzal és az általános állapot súlyos leromlásával járó fertőzés, vagy láz és helyi fertőzéses tünetek, pl. torok-, garat-, szájüregi fájdalom és vizeletürítési panaszok).
- súlyos bőrreakciók, pl. bőrkiütés bőrpírral és hólyagképződéssel (pl. Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis [Lyell-szindróma]), hajhullás (alopécia).
- szórványos esetekben lágyrész szövődményekkel társuló súlyos bőrfertőzések fordulhatnak elő bárányhimlő fertőzés során.
- aszeptikus meningitisz (agyhártyagyulladás) jelei, pl. súlyos fejfájás, hányinger, hányás, láz, tarkómerevség, illetve az öntudat elhomályosodása. Azoknál a betegeknél, akiknél korábban bizonyos immunrendszeri betegségek (szisztémás lupusz eritematozusz és kevert kötőszöveti betegség) fordultak elő, fokozottabbnak tűnik a kockázat.
- súlyos túlérzékenységi reakciók.
- a fertőzéses eredetű gyulladások fellángolása.
- pszichotikus reakciók, depresszió.
- szívdobogásérzés, szívelégtelenség, szívroham.
- magas vérnyomás.
- nyelőcső-, illetve hasnyálmirigy-gyulladás.
- diafragmaszerű bélszűkületek kialakulása.

Ellenintézkedések:
Ha az alábbiak bármelyike bekövetkezik, hagyja abba a Teva-Ibuprofen szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához:
- bőrkiütés és viszketés.
- asztmás roham.
- súlyos túlérzékenységi reakciók. Ezeket az arc-, a nyelv- és a garat vizenyős duzzanata jellemzi a légutak szűkületével, továbbá légszomj, szapora szívverés és vérnyomásesés, amely életveszélyes sokkot is magában foglalhat.
- vérképzőszervi betegségek. Ezek első jele lehet a láz, a torokfájás, a felületes szájüregi sérülések, az influenzaszerű tünetek, a súlyos kimerültség, valamint az orr-, illetve bőrvérzés. Kerüljön mindenfajta öngyógyítást fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerekkel.
- a fertőzéses eredetű gyulladások fellángolása: ha fertőzés jelei alakulnak ki vagy súlyosbodnak a Teva-Ibuprofen alkalmazása során.
- látászavarok.
- viszonylag súlyos fájdalom a has felső részén, véres hányás, véres, illetve fekete színű széklet.
- csökkent vizeletkiválasztás és folyadék-felhalmozódás a szervezetben (vizenyő).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Teva-Ibuprofen-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh., ill. Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Teva-Ibuprofen?
- A készítmény hatóanyaga az ibuprofén-DL-lizin.
684 mg ibuprofén-DL-lizin (amely megfelel 400 mg ibuprofénnek) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag
Mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, talkum, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.

Tablettabevonat
Hipromellóz, makrogol 6000, 85%-os glicerin.

Milyen a Teva-Ibuprofen külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy márványosan szürkés színű, hosszúkás filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel.
A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.

6, 10, 12, 14, 16, 20, 24, 30, 40, 50, illetve 100 db filmtabletta dobozonként.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja 
Teva Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Magyarország

Gyártó
Merckle GmbH
89143 Blaubeuren, Ludwig-Merckle-Strasse 3.
Németország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Ausztria: ratioDolor akut 400 mg Filmtabletten
Észtország: Butifen 400 mg
Finnország: Ibuxin rapid 400 mg tabletti, kalvopäällysteinen
Izland: Ibuxin rapid 400 mg Filmuhú?u? tafla
Lettország: Butifen 400 mg apvalkotas tabletes
Litvánia: Butifen 400 mg plevele dengtos tabletes
Luxemburg: IBU-LYSIN-ratiopharm 684 mg Filmtabletten
Magyarország: Teva-Ibuprofen 400 mg filmtabletta
Németország: IBU-LYSIN-ratiopharm 684 mg Filmtabletten

 • OGYI-T-22011/06 10x PVC/PE/PVDC-Alumínium buborékcsomagolásban
 • OGYI-T-22011/07 12x PVC/PE/PVDC-Alumínium buborékcsomagolásban
 • OGYI-T-22011/08 20x PVC/PE/PVDC-Alumínium buborékcsomagolásban
 • OGYI-T-22011/09 24x PVC/PE/PVDC-Alumínium buborékcsomagolásban
 • OGYI-T-22011/10 30x PVC/PE/PVDC-Alumínium buborékcsomagolásban


A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. október

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Szívesen várjuk véleményed a termékről!


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Hasonló termékek

Ország boltja
Nap terméke
Vásárlói vélemények
Vásárlói vélemények Vásárlói vélemények
Az akciós termékek szerintem a legkedvezőbbek több patikával összehasonlítva. Jeleztem, hogy örülnék, ha másnap kiszállítaná a futár a terméket és úgy is lett, úgyhogy maximálisan elégedett vagyok velük, csak ajánlani tudom őket.
Aranyosné Németh Rita
Kedden rendeltem és csütortökön délben már nálam volt a rendelt termék!Nagyon gyors és szuper áron volt minden amit vettem!
Borgulya Alexandra
Többször rendeltem már,nagyon gyorsak,mindeig másnapra itt volt a csomagom. és szuper biztonságosan vannak becsomagolva a termékek. Persze az árak is kiválóak.
Fábián Pohlingerné Bernadett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Árukereső.huÁrukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Fizetési módok

Szállítás