A mákliszt készítése során a mákszemeket finomra őrlik, miután vegyszermentesen kisajtolták az olaját, 30%-kal magasabb a mákliszt beltartalmi értéke, mint a sima őrölt máké, mert sokkal több rostot, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ugyanakkor a fehér liszthez képest kevesebb kalóriát (280 kcal/100g) és szénhidrátott, valamint az elkészített ételnek finomabb ízt kölcsönöz. Sütésre és sűrítésre egyaránt alkalmas, mivel nagy mennyiségű folyadékot és zsíradékot vesz fel. Kiválóan alkalmas muffin töltelékek, sütemények, kásák készítésére, valamint bármilyen recepthez használhatjuk, amiben mák is szerepel.
Omega-6 zsírsav tartalma és az olajtartalma alacsony, ami rendkívül fontos, mert a mák olajában sütéskor káros anyagok szabadulnak föl. Mivel az olaját már az őrlés előtt kisajtolják, a mákliszt sütésre is biztonsággal használható. Mind a paleolit diétába, mind más testsúlycsökkentő programba beilleszthető. Még értékesebbé teszi magas kalcium-, magnézium- és vas-tartalma.
100g hidegen sajtolt mákliszt tápanyagtartalma:
Fehérje: 25g Kálcium: 1917mg
Rost: 28g Vas: 13mg
Cukrok: 4g Magnézium: 475mg
Zsírok: max. 18g Foszfor: 1192mg
ebből telített: 1,9g Cink: 11mg
egyszeresen telítetlen: 4g Réz: 2mg
többszörösen telítetlen: 12g Mangán: 9mg
ebből omega-6: max. 12g Szelén: 18,5mg
kolin: 10mg Kálium: 984mg
Forgalmazza: Lechner és Zentai Kft.